#1 LATENSFASEN
Livmodern bygger upp sig för att föda fram ditt barn. Livmodern består av muskler och den bygger och stärker sig för att du ska kunna föda fram ditt barn.
Det kan vara många timmar kvar, men för en del kan latensfasen gå fort. Ibland tar kroppen en paus och det kan kännas som att förlossningen stannat av. Försök ta det lugnt och följa med i kroppens förändringar.
Många stannar kvar hemma under en stor del av latensfasen. Så länge du känner dig trygg hemma och värkarna känns hanterbara brukar det vara det bästa. Är du orolig så kan du självklart ringa din barnmorska/doula eller BB!
BRA ATT GÖRA: Vila & bada, både värme och vatten brukar vara skönt för att hantera värkarna. Att se på film eller serie kan oxå kännas hjälpsamt för att vila och låta kroppen och livmodern jobba på. Kom också ihåg att djupandas och fylla på med mat och vätska.
#2 ÖPPNINGSFASEN
Nu öppnar sig livmodermunnen (cervix) och värkarna kan kännas mer intensiva. Barnet roterar i bäckenet och sjunker längre ner mot slidan/födelsekanaler. Du kan hjälpa barnet neråt genom att byta position och stå upp eller sitta på tex en pilatesboll.
Här är det vanligt att önska någon annan smärtlindring, antingen medicinsk, ett varmt bad, eller olika press och tryck.
Den här perioden är känslig för dig som föder och det är viktigt att du får jobba på i trygghet utan att störas för mycket av omgivningen.
Frågor och funderingar får gärna skötas av en partner eller stödperson så du kan fokusera på dig, din kropp och din bebis. Försök att vila så mycket du kan mellan värkarna.
Ska du föda på sjukhus kan det nu vara läge att förflytta sig. Under transporten kan en TENS eller kam vara hjälpsamt för att hantera smärtor.
Det är också bra att komma ihåg att transport under en förlossning kan störa processen och göra att du inte alls har så mycket värkar när du kommer fram till sjukhuset. Försök andas och slappna av så mycket du kan, och låt dina stödpersoner sköta kontakten med sjukhuset.
BRA ATT GÖRA: Växla position, det hjälper barnet att röra sig nedåt i livmodern. Slappna av i mun och rumpa, och försökt skapa en tung känsla i kroppen. Fyll på med vätska, det kan kännas svårt att äta, men vätskan är fortfarande viktig. Fokusera inåt och låt stödpersoner sköta omgivningen.
#3 KRYSTFASEN
Ditt barn är nu helt nere i födelsekanalen och för varje krystvärk kommer det närmare dig. Varje persons krystfas är olika och unik. Det kan gå väldigt fort, eller ta lång tid. En del behöver hjälp och andra vill göra det helt själv.
Krystvärkarna kan upplevas intensiva på att nytt sätt igen och det kan kännas obehagligt, framför allt efter en intensiv förlossning. Fortsätt att andas och fokusera på dig och din kropp.
Snart är din bebis född!
Du kan ta hjälp av gravitationen och stå på knä, antingen i en säng, eller tex på en madrass på golvet. Om du önskar får du själv ta emot ditt barn. Även ligga på sidan är skonsamt mot din kropp.
BRA ATT GÖRA: Mörka, tunga ljud. Det skapar en lugn känsla och rörelse neråt i din kropp. Du får låta hur mycket du vill, men undvika gälla skrik, då spänner du kroppen. Stå upp om det känns bra, eller ligg på sidan.
Du får själv ta emot ditt barn om du önskar.
#4 EFTERBÖRDSFASEN
Du ska nu föda fram moderkakan. Det kan kännas jobbigt att behöva fortsätta krysta efter att du gått igenom hela förlossningen, men moderkakan är ofta lättare att föda fram än bebisen.
Det går ofta bra att vänta med att klippa navelsträngen tills efter att moderkakan är framfödd så att barnet får så mycket som möjligt att blod, näring och syre som finns i moderkakan.
Både moderkakan och navelsträngen är dina. Om du önskar så får du ta med dem hem efter förlossningen.
BRA ATT GÖRA: Stimulera bröstvårtor, tex genom amning. Det ökar oxytocinet och gör det lättare för livmodern att dra ihop sig och stöta ut moderkakan. Andas lugnt och försök behålla samma trygga känsla som tidigare. Även här kan du ta hjälp av gravitationen genom att stå upp eller stå på knä.
0 kommentarer